Adidas Gazelle

Datum: 20-02-2017 00:00:00
Categorie: Trends

De Gazelle is ongetwijfeld een van de meest iconische schoenen die Adidas op de markt heeft gebracht. De schoen heeft een lange historie die teruggaat tot midden jaren 60. Hoewel de schoen misschien simpel oogt zorgt deze look voor een prachtig basic design. Hierdoor is de schoen al meer dan 50 jaar in productie en in 2017 helemaal klaar om de strijd aan te gaan met de Stan Smith als populairste sneaker.

Waar de naam “Gazelle” vandaan komt is vaak onderwerp van discussie. Sommigen zijn van mening dat de schoen is vernoemd naar Wilma Rudolph. Een hardloopster uit Amerika die tijdens de Olympische Spelen van 1960 vier keer goud won op Adidas schoenen. Dit leverde haar de bijnaam “The Black Gazelle” op. Alleen stopte Wilma in 1962, vier jaar voor dat de Gazelle op de markt kwam. Andere houden het erop dat de naam past in die tijd, de tijd dat Adidas vaker namen aan schoenen gaf van snelle dieren zoals Jaguar en Panther.

Hoewel de Gazelle begon als een hardloopschoen kreeg hij vooral bekendheid nadat het (west) Duitse voetbalteam met de schoenen begon te lopen. De schoen was voor die tijd bijzonder omdat het de eerste schoen was die gemaakt was van suède in plaats van leer. Hierdoor was de schoen veel lichter en makkelijker te dragen voor de sporters.

Toen de schoen voor het eerst op de markt kwam was hij beschikbaar in het rood en blauw met witte strepen. De blauwe gazelle werd gemaakt voor indoor activiteiten, terwijl de rode juist een zool kreeg gemaakt voor buiten activiteiten. Over de loop der jaren is daarna nog veel met verschillende zolen geëxperimenteerd om te geschikt te maken voor verschillende sporten als voetbal, tennis en basketbal.

Voor de nieuwe Gazelle heeft Adidas de basis genomen van het model uit de jaren 90. Hiermee kon Adidas kleuren en materialen van toen weer gebruiken in de versie van nu. Al bleef het niet bij de basiskleuren van toen. Tegenwoordig heb je een ruime keuze aan verschillende kleuren. De designers bij Adidas vinden de vorm en stijl van de schoenen toen het beste passen bij de tijd van nu. Wat vind jij?